A ZEGTV Vitál Turmix c. tavaszi műsorában a téli depresszióról beszélgettünk. Ennek apropóján született ez az írás, továbbgondolva mindazt, ami a műsorból kimaradt.

A depresszió nem válogat, mindannyiunk életében jelen lehet... - és ez önmagában nem baj!

1.) Minden levert, rossz  hangulati állapot és fáradékonyság a depresszió klinikai képe?

Természetesen nem. A klinikai kép feltérképezését és a diagnózis felállítását fontos, hogy minden alkalommal bízzuk szakemberre. Ha gyanítjuk, hogy tartós rossz hangulatunk, levertségünk, fáradékonyságunk és motiválatlanságunk nem egy kis átmeneti kifáradás eredménye, mindenképpen keressünk fel szakembert és konzultáljunk vele. A legbiztosabb jel a javulásra, ha magunkon vesszük észre ezeket a problémákat és önállóan keresünk szakembert.

2.) Léteznek fokozatok a depressziós állapoton belül?

A lelki kórképekről alkotott modern elgondolás szerint a legtöbb elváltozás egy spektrumon helyezhető el, ha tetszik, a fokozatok léteznek. Léteznek enyhe depressziós tünetek és a súlyos klinikai kép sem ritka. Hogy az adott személy állapota milyen súlyosságú problémát jelent, nagyban függ az egyéntől, az ő tűrőképességétől. Annyi bizonyos, hogy ha a rossz hangulatom már zavarja a hétköznapi életemet, egyre több kellemetlenséget okoz a családi, baráti, munkahelyi kapcsolataimban, romlik az alvásom minősége, változik az étvágyam, szinte már semminek sem tudok igazán örülni, érdemes olyan szakembert felkeresni, aki pontos anamnézissel és szükség szerinti pszichodiagnosztikával pontosan határozza meg a probléma természetét.

3.) Mindenképpen gyógyszert kell szedni?

Sokan tartanak a gyógyszerektől. Sajnos a depresszió klinikai képének kezelése sok esetben nehezen  képzelhető el megfelelő medikális terápia nélkül. Szóval, bizonyos esetekben elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés is a támogató beszélgetések mellett. Természetesen sok esetben elkerülhető a gyógyszerszedés. Ezt is szakemberrel szükséges megkonzultálni, hiszen a hamis információk, pont olyan veszélyesek lehetnek, mint a be nem szedett, vagy éppen túlszedett gyógyszerek. Természetesen a kizárólagos gyógyszerszedés - véleményem és tapasztalatom szerint - a legritkább esetben vezet önmagában hosszútávú javuláshoz.

4.) Van korosztály, amelyik védett a hangulatzavarokkal szemben?

Mondhatjuk nyugodtan, hogy szinte nincs. A gyermekkorban kialakuló hangulatzavarok képe, a kamaszkori hangulatzavarok, a felnőttek sokféle hangulatzavara, a szülést követő depresszió, a halálesetet követő hangulatzavar és az időskori depresszió mind-mind igen színes palettát mutatnak. Ezért különösen fontos, hogy diagnosztikában járatos szakembert keressen fel problémájával és ne essen áldozatul a gyakran hangzatos modern támogató/önsegítő/segítő irányzatok gyakran (átmeneti) képviselőinek.

Kérj segítséget! Konzultálj szakemberrel! Pont, mint a háziorvos, legyen olyan természetes, hogy felkeresel egy pszichológust. Kapcsolatfelvétel.

A képre kattintva egy könnyed beszélgetést láthatsz velem a ZEGTV Vitál Turmix c. műsorából.