A hiteles segítőt, aki személyében, tudásában is megfelelő nem mindig könnyű megtalálni. Most mutatok néhány tippet, hogy könnyebben eligazodj...

Sztori:

Az elmúlt napokban egy fiatal édesany keresett fel. Lépésről lépésre vettük a saját tesi és lelki panaszait, majd a család többi tagjának gondjait és végül megkérdeztem, hogy kért-e már másutt segítséget. Vagy öt-hat 'segítséget ígérő személyt' sorolot fel, ilyen és olyan szakmákból, és elképesztő árakról, időről és befektetett energiáról beszélt. Ahogy mesélte az esetet a gyógyítóval, - akinek a kezelőágyán fekszik, miközben az fogja a bokáját és simogatja az okostelefonját, ez a kérdés lüktet benne: Mit keresek én itt?! Élént a fantáziám, láttam a filmet magam előtt és megfogadtam, hogy ismét írok erről a témáról és mindenkit megkérek arra, hogy ha olvassa ezt az írást, ossza meg közösségi oldalakon, - és ahol akarja - hogy tisztuljon már kicsit a segítő terület. Jussanak már el végre a segítséget kérők oda, ahol professzionális segítséget kaphatnak!

Vallom, hogy keveset tudunk az emberről. Sokat és keveset egyszerre. Testről és lélekről, ezek kapcsolatáról sokan írtak, írnak és tanítanak. Mégsem vagyunk mindenhatók, nem tudunk mindent, az EMBER, mint csoda nehezen leírható. Ezzel együtt, a lehetőségeinkhez és tudásunkhoz mérten tudunk segíteni és kellő felkészültség hiányában ártani is. Ezért írok most néhány tippet, ami alapján talán könnyebb megtalálni a leghatásosabb segítséget.

Kérdezz utána!

Kérdezz körbe a környezetedben, ki ismer szakembert a problémádra, és milyen tapasztalata volt vele. Ha csőtörés van a lakásodban, leinformálható, bevált szakembert keresel, akkor miért nem teszel így a lelki bajaiddal is? A személyes ajánlás, a "szájhagyomány" jó cégér.

Egy beszélgetés még nem kötelez semmire.

Illeszkednie kell a problémának a szakembernek és a segítséget kérőnek is egymáshoz. Ha ez nem így van, a kliens - és a jó szakember is - érzi, hogy valami nem stimmel, valami nem működik, ilyenkor lehet váltani. Az etikus szakember pedig továbbküld egy specialistához, vagy kiegészítő vizsgálato(ka)t javasol.

Hallgass a belső hangra!

Legyél bátor! Csak az a segítség működik, amelyik irányába megjelenik a bizalom. Ha kételkedsz, tedd fel bátran a kérdéseidet. Ha nem kapsz kielégítő választ, akkor lépj inkább tovább! Ha azt kérdezed mélyen magadtól a többedik találkozást követően is, hogy "Mit keresek én itt?!" biztosan rossz helyen vagy, nem fog működni a segítő kapcsolat.

Fontos, hogy a szakember tudása bárki számára ellenőrízhető forrásból származzon!

Ma már annyi segítő szakma elnevezés létezik, hogy követni is nehéz. A magam részéről a lelket fúró-faragó, metsző szakmákkal nem tudok mit kezdeni. Néhángy tanácsadóval, és coach szakemberrel sem tudok mit kezdeni akkor, ha láthatatlanok azok a kompetenciahatárok, amelyeken belűl az illető mozog. Néhány hónap alatt megszerezhető tudásra biztos, hogy jó szívvel bízzuk magunkat?

Kérdezz rá a garanciákra és a felelősségbiztosításra!

Magára valamit adó szakember beépít garanciákat a működésébe, mert tudja, hogy nem mindenható. Felelősségbiztosítás pedig ott, ahol minőségi szolgáltatást kínálnak, mindig van!

Legyen gyanús, ha már túl sok az "upsell"!

Az "upsell" fogalmát magyar megfelelő híján, a pszicho és egyészségügyi szolgáltatásokat tekintve én "na még ezt is"-stratégiának hívom. Az természetes, hogy a probléma jellegére tekintettel szükséges lehet kiegészítő kezeléseket alkalmazni. A pszichológusi konzultációk adott esetben ki kell, hogy egészüljenek pszichiáterrel beállított gyógyszeres kezeléssel, vagy más, esetleg természetes anyagokkal. Abban az esetben azonban, ha egy szakember minden egyes alkalommal újabb és újabb "ez tuti beválik" dolgokkal hozakodik elő, ráadásul ezek a gyógyulási folyamatot jelentősen drágítják, időben indokolatlanul elnyújtják és a visszautasítást nem engedi a szakember, hallgassunk bátran a rossz érzésünkre és kérdezzünk vissza, hogy mire és miért szükséges a következő kiegészítő. Ha a válasz nem elég megnyugtató, merjünk továbblépni!

Ha kérdésed van, kattints ide és tedd fel!

A gyerekekkel kapcsolatos szakember keresésről ide kattintva olvashatsz.