Te is vágysz rá, hogy a gyereked olyan munkát végezzen, amiről nehéz eldönteni, hogy játék-e, vagy feladat? Szeretnéd, ha élvezné, és nem merítené ki annyira napról napra, hogy saját magára és a családjára alig jut ideje? Valahogy így...

Te is vágysz rá, hogy a gyereked olyan munkát végezzen, amiről nehéz eldönteni, hogy játék-e, vagy feladat? Szeretnéd, ha élvezné, és nem merítené ki annyira napról napra, hogy saját magára és a családjára alig jut ideje? Valahogy így...

 

modern kori pály- és életutak pályaválasztási program Pesti Tímea pszichológussal

 

Képzeld el ezt a kellemes állapotot egy kicsit!

Ízlelgesd magadban; hogy látod őt egy, három, öt, tíz év múlva?

Milyen lesz a mosolya? Ugye jó érzés…

 

A korábbi írásomban felhívtam a figyelmedet már arra, hogy a választott pályairány mindenképpen a fiatal személyiségéhez és annak működéséhez kell, hogy igazodjon.

 

// Kis kitérő: Miért pályairányról és miért nem pályaválasztásról, hivatásról, szakmáról beszélek?

Egyszerű! A mai korban zajló, robbanásszerű gazdasági-, munka-, munkahelyi-, informatikai-, kommunikációs, társadalmi és környezeti változások várhatóan annyira átírják a mai munkaerő piacot, hogy pár év múlva rá sem ismerünk.

Mind a szakmai kihívásokban, mind az emberi – munkavállalói attitűdökben ma még egészen elképzelhetetlen és minden bizonnyal gyorsan és folyamatosan változó környezet keletkezik. Ehhez nem lehet, csak úgy alkalmazkodni, hogy elég jól megválasztott pályairányt határozunk meg, amin belül aztán rugalmasan tudunk mozogni az aktuális kihívásoknak megfelelően. //

 

Ez a gondolat magyarázza is egyben a címet: „Válts nézőpontot, tekints a távolba…”

 

Az egyik legfontosabb elkerülendő gödör, hogy NE a „cipőtök orrát nézve” hozzátok meg a pályaválasztási döntéseteket! Emeljétek fel a tekinteteteket és a látottaknak megfelelő pályairányt válasszatok.

 

Tudni azt, hogy milyen tárgyakból volt jó, vagy, hogy mik a hiányszakmák, trendi foglalkozások, felfutóban lévő új pályák, szakmák, nagyon fontos, de önmagában nem elég. Erről ide kattintva olvashatsz.

 

Mit vegyetek figyelembe – még! - a gyakorlatban?

 

Ha van egy jól menő családi vállalkozásotok, ahol egyébként kell a segítség, vagy éppen át kellene adni a következő generációnak a stafétát, NE döntsetek azonnal a legkézenfekvőbb pálya/iskola mellett. Ehelyett gondolkozzatok el azon, hogy hova vezet a jövő ebben a szektorban! Mi lesz pár év múlva?! Milyen új trendek látszanak, azok milyen kihívásokkal fognak szembesíteni Benneteket?

Ha vezetőként ezzel küzdesz, gyere át a másik szakmai weboldalamra és beszéljünk erről részletesebben!

 

Ha szakmát tanult eddig a fiatal, nézzétek meg, milyen kihívások látszanak most? Merre tart az a szakmairány? Milyen társszakmák alakultak ki belőle? Mik azok a területek, amik önálló életre keltek és jól látható, hogy – akár már ma is – de a közeljövőben bizonyosan új szakmairányként jelennek meg!

 

Ha gimibe járt a fiatal és körvonalazódnak a továbbtanulási tervek, érdemes megvizsgálni, hogy a ma tanulható ismeretek hogyan fogják kiszolgálni a jövő elvárásait! Itt is érvényes, hogy a továbbtanulás pusztán eszköz és nem cél a boldog jövőhöz! Tovább kell tekinteni az iskolán önmagában! Az iskola/intézmény/képzési hely által kinyíló lehetőségeket kell számba venni, hogy a további iskoláztatásba vetett energia tényleg megtérüljön!

 

Használd ezeket a tippeket! Jó elmélkedést és kutatást kívánok!

 

Ha gyorsítanál a folyamaton, vagy még több tippet szeretnél, akkor ismerd meg a MODERN KORI PÁLYA- ÉS ÉLETUTAK PROGRAMOT, és gyere el a novemberi előadásra, ahol részletesen elmondom, hogy hogyan tudod jól segíteni a gyereked pályairány-döntését.
 

Pályaválasztás Pesti Tímea munkapszichológussal